Svenska Komplett
– en effektiv metod för läsinlärning

Phonics – den syntetiska metoden
Svenska Komplett bygger på en vetenskapligt förankrad metod för läsinlärning där phonics, eller den syntetiska metoden, utgör kärnan. Denna metod har tydligt forskningsstöd och innebär att elever systematiskt lär sig kopplingen mellan bokstäver och språkljud för att kunna avkoda ord genom ljudning (Hallin, 2017). Fonemisk medvetenhet – förmågan att identifiera och manipulera språkljud – är en grundläggande aspekt av phonics och en förutsättning för att elever ska kunna utveckla en stabil avkodningsförmåga (Hoover & Gough, 1990).
Inga genvägar
Julia Uddén (2023) betonar att det inte finns några genvägar förbi ljudmetoden, då den är avgörande för att elever ska knäcka läskoden och utveckla flyt i sin läsning. Vidare har phonics visat sig vara den enda metod som bevisligen hjälper elever med läs- och skrivsvårigheter att utveckla läsförmåga (Hallin, 2017).
Avkodning
Materialet följer modellen The Simple View of Reading (Gough & Tunmer, 1986; Hoover & Gough, 1990), som beskriver läsförståelse som en produkt av avkodning och språkförståelse. Detta innebär att eleverna i Komplett får träna på både avkodning genom phonics-baserade övningar och att utveckla sin språkförståelse genom elevnära texter och ämnesövergripande innehåll.
Läseboken för åk 1 – byggstenar för läsflyt
I läseboken för åk 1 integreras phonics-träning med högfrekventa ord, vilket enligt forskningen är en viktig komponent för att bygga läsflyt och ordförståelse hos nybörjarläsare (Lonigan et al., 2018). Materialet erbjuder också texter på två nivåer, vilket möjliggör differentiering utifrån elevernas individuella läsnivå.
Läsförståelse genom aktiva strategier
Vid sidan av avkodningen arbetar eleverna i Svenska Komplett aktivt med språkförståelse genom strukturerade textsamtal, ordförrådsutveckling och studieteknik. Studier visar att ordförråd är en avgörande faktor för språkförståelse och skolframgång, särskilt för andraspråkselever (Skolverket, 2025). Materialet innehåller systematiska övningar i ordförståelse, inklusive tankekartor och sökläsning, vilket stöds av forskning som en effektiv strategi för att stärka läsförståelse och kognitiva processer kring text. (Skolverket, 2025).
