Boken till alla barn som har känslor. Och alla som någon gång känt sig orättvist behandlade.

Hur gör man när man blir orättvist behandlad och var hittar man modet att stå upp för sig själv? I sin debutbarnbok Känslostormar & spanska korvar lyfter journalisten och författaren Julia Ericsson vikten av att prata om känslor med barn. Med stor humor och glimten i ögat utmanar hon invanda samhällsmönster och könsnormer med förhoppningen att boken ska sprida mod att våga stå upp för sig själv.

Känslostormar & spanska korvar handlar om Liv som är modig, högljudd och inte rädd för något, men som visar sig ha svårt att hantera känslan av att bli orättvist behandlad. Boken handlar också om lillebror Allan som är liten men klok och sätter saker i nya perspektiv, om den ensamma föräldern som gör sitt bästa för att räcka till och om den stressade läraren som instinktivt handlar utefter invanda mönster och kanske missar vad som faktiskt händer i klassrummet.

Så fort en tjej bryter mot normen klassas hon som störig eller upprorisk och så kan vi inte ha det!

Julia Ericsson

Författare Känslostormar & spanska korvar

Det är först när vi pekar på orättvisan som vi kan förändra den

Att läsa, och öppna upp för diskussion om känslor som man kan ha är viktigt för att vi ska kunna lära oss varför vi känner som vi gör. Det är så mycket lättare att hantera känslor om man förstår varför de uppstod, menar Julia Ericsson och berättar att hon tror att vissa barn känner ansvar att klara sig själva och inte vara en belastning. Men det är först när vi pekar på det som är fel och orättvist som vi kan förändra det och därför är det viktigt att uppmuntra barn till att stå upp för sig själva, både för sin egen självkänsla och för sin omgivnings skull. Om vi pratar om känslor med barn och lyckas peka på varför man känner sig arg, ledsen eller något annat så kommer det bli lättare att hantera känslorna och hitta en lösning.

Ett samhällsproblem som behöver lyftas överallt hela tiden

Liv är inte helt oskyldig, och alla pojkar stör inte i klassrummet. Men det finns en oundviklig samhällsstereotyp om killars och tjejers roll i skolan och så fort en tjej bryter mot den normen klassas hon som störig eller upprorisk och så kan vi inte ha det, fastslår Julia Ericsson. Invanda könsnormer är ett samhällsproblem som vi behöver prata mer om och väcka diskussion kring, kanske allra mest under de första åren i skolan, då vi kanske har störst möjlighet att bryta det mönstret, fortsätter hon.

Känslostormar & spanska korvar är en barnbok där känslor ligger centralt rakt igenom, den ruckar på normer, får läsaren att tänka efter, öppnar upp för diskussion och ger mod att stå upp för, och vara, den man är. Men trots allvar och känslor av frustration, orättvisa och ilska så är boken samtidigt fylld av roliga detaljer och knorrar att fnissa åt. Med mycket humor, hittepåord och barns underbart korta väg mellan tanke och ord beskriver Julia Eriksson vardagen med stor igenkänning som får både barn och vuxna att skratta.

All search results