Smakprov mediabank
Elevstöd årskurs 4 – 6
Elevstödet “Plugga smartare” innehåller tips på studieteknik och metoder för bland annat läsförståelse, källkritik och presentationer. Materialet riktar sig direkt till eleverna och kan användas som stöd vid självstudier eller lärarledd undervisning.
Den här sidan med smakprov visar bara ett litet urval ur “Plugga smartare”. När du köper någon av våra titlar får du förstås full tillgång till sidorna. Välkommen att höra av dig!
Studieteknik som funkar
Svenska, matematik, engelska, historia och så vidare….det finns oändligt många ämnen i skolan. För att du ska kunna lära dig en massa bra saker, både i skolan och utanför, har vi samlat smarta tips och metoder på studieteknik. “Plugga smartare” visar hur ni kan lära er nya saker, snabbare, roligare och bättre.
Alla tips som vi använder bygger på aktuell forskning och beprövad praktik i klassrummen.
Vi bygger ut mediebanken och elevstödet kontinuerligt. Hör gärna av er med synpunkter och förslag på materialet. Vi är tacksamma för alla kontakter med elever och lärare!
Sju tips för hjärnsmart lärande
Alla kanske inte kan vinna Nobelpriset eller få högsta betyg i allt. Men alla kan bli bättre på att plugga! Testa våra tips nedan och vi lovar att det ger resultat.
1. Sköt om dig!
Du kan inte lära dig ett smack om du är jättetrött, hungrig eller ur form.
Alltså: Börja med att må bra! Sov ordentligt, drick tillräckligt med vatten, ät gott och nyttigt och rör på dig. Det är ett nästan självklart råd, men eftersom det faktiskt är viktigast av alla studietips vill vi ändå upprepa det:
- Sov ordentligt! Barn mellan 6 och 12 år behöver ungefär 10–11 timmars sömn per dygn.
- Drick vatten när du pluggar – vätskebrist gör dig snabbt trött.
- Ät hälsosamt och håll HELA kroppen i trim – hjärnan är ju en del av kroppen!
- Se till att du har en bra arbetsmiljö: en skön sittplats, ett bra bord (gärna höj- och sänkbart) och bra belysning.
- Försök att hitta en särskild plats där du gillar att läsa och lära. Det kan vara ett kontor hemma, på biblioteket, eller liknande.

Ssssch! Jag vässar min studieteknik. Du vet: fokus, vila.
2. Gör en sak i taget!
OK- då börjar vi plugga in läxan. Ska bara spela lite, lyssna lite på musik, byta låt, svara på ett meddelande….mellis kanske?
NEJ! NEJ! NEJ!
Att göra många saker samtidigt – på engelska kallat multitasking – funkar inte när du ska plugga. Varje gång du byter uppgift måste hjärnan ställa om. Det kräver massor av tid och energi. Vill du bli av med läxan fort: gör då bara läxan i en halvtimme eller så. Gör absolut inget annat samtidigt. Plugga koncentrerat! På så sätt får du ju mer tid till spel eller andra roliga saker efteråt.
UR Play, Plugga bättre om koncentration (28 minuter)

Plugga bättre/UR
3. Rita, klottra och tänk i bilder!
Testa att skriva och rita ner det du lär dig. Forskning visar att de flesta människor lära sig bättre genom att ta anteckningar, göra tankekarto (mindmaps) eller teckningar. Skriv ned viktiga stödord, visa på samband mellan olika fakta med pilar och linjer. Använd sedan dina egna anteckningar för att plugga in det viktigaste!
UR Play, Plugga bättre om anteckningsteknik
UR Play, Plugga bättre om tankekartor

En bit i taget så går det lättare!
4. Planera mål och delmål!
Det finns ett talesätt som säger: ät elefanten i bitar. Nej, det betyder inte att du ska äta elefanter. Poängen är att stora uppgifter tjänar på att delas i mindre delmål. Exempel:
- Sätt upp som mål att du ska läsa minst en bok i månaden.
- När du pluggar till ett prov: planera att läsa in ett stycke per dag, eller lär dig sju nya glosor varje kväll. Det är ju nästan ingenting. Men, om du istället sätter dig för att göra allt kvällen innan provet. Ja, då känns elefanten omöjlig att svälja…
- Sätt upp som mål att räkna 10 tal i boken – ge dig själv en belöning när du är klar!
- Det är ännu effektivare med gemensamma mål: planera dina mål tillsammans med dina kompisar. Plugga tillsammans och gör något kul när ni är klara.
5. Repetera, spela och quizza!
“Repetition är all kunskaps moder” lyder ett gammalt talesätt. Forskningen visar att det verkligen stämmer. Ska du lära dig något så att det sitter kvar i huvudet måste du repetera, gång på gång. Använd quiz, instuderingsfrågor och andra repeterande tester för att minnas bättre. Det kan dessutom vara kul att tävla lite – även om det bara är med dig själv. Och det är helt okej att konstruera quiz, spel och lekar som är roliga. 🙂 Huvudsaken är ju att ni lär er.
Verktygslådan, längre ner på den här sidan har tips på program och tjänster som ni kan använda för repetition och tester.
6. Testa andra minnestekniker
Det finns många andra minnestekniker än att bara repetera, om och om igen. Ett exempel:
Lär dig att bygga minnespalats med minnesmästaren Jonas von Essen. Han memorerade (mindes) 50 000 decimaler i talet pi när han deltog i teveprogrammet Idol!
Andra tekniker är till exempel minnesramsor, att hitta på berättelser som innehåller det du ska minnas, eller att förknippa saker med siffror, symboler eller liknande.
UR Play, Plugga bättre har fler tips på minnestekniker
7. Variera dig!
Forskning visar att din hjärna funkar bättre om du varierar inlärningen på olika sätt. Om du till exempel pluggar glosor, så är det inte jättekul att sitta på exakt samma ställe och läsa orden, gång på gång. Du kan då prova något nytt. Exempel:
- Byt miljö! Ta en promenad och repetera läxan när du går. (Du kan även spela in orden och lyssna på dem medan du går!)
- Byt teknik! Istället för att läsa tyst kan du läsa glosorna högt, eller spela in en film där du använder glosorna. Du kan även göra minneskort, en frågesport (quiz), med mera.
- Plugga med andra! Det är roligare och lättare att plugga tillsammans. Chatta med en kompis, förhör varandra, promenera, och så vidare. Sätt upp mål tillsammans – om ni är flera som har samma mål blir det svårare att bara strunta i det.
Läsa och förstå
Elevstödet “läsa och förstå” presenterar exempel på lässtrategier som eleverna kan använda för att utveckla sin läsförståelse och förmåga att reflektera över och förbättra den egna studietekniken (metakognition).
Här finns också länkar till UR Play och andra resurser som stärker läsförmågan och läslusten.
Den här sidan med smakprov visar bara ett litet urval ur “Plugga smartare”. När du köper någon av våra titlar får du förstås full tillgång till sidorna. Välkommen att höra av dig!
Söka information och tänka källkritiskt
Avsnittet om sökteknik och källkritik visar eleverna tre saker:
- Tips på relevanta och tillförlitliga källor. Innan eleverna börjar googla och söka på egen hand är det förstås bra att leta i kvalitetskontrollerade och tillförlitliga källor!
- Sökteknik: Hur eleverna kan göra när de söker information på egen hand, via sökmotorer och olika typer av informationstjänster.
- Sist men inte minst: källkritik! Hur kan vi veta om en viss källa går att lita på? Hur kan vi avgöra om informationen försöker påverka, snarare än förmedla objektiv kunskap?
Även till detta avsnitt finns länkar till UR Play och andra resurser.
Det här är bara ett smakprov med exempel på innehåll i “Plugga smartare”. När du köper någon av våra titlar får du förstås full tillgång till sidorna.
Skriva och presentera
Skriva och presentera ger exempel på olika presentationstekniker: allt från skriftliga redovisningar och inlämningar till muntliga presentationer, film och multimedia.
Målet är att eleverna ska få vägledning som underlättar egna presentationer – men vi vill också inspirera och visa på roliga alternativ till den “typiska” redovisningen.
Du läser nu ett smakprov ur “Plugga smartare”. Vill du se mer av innehållet – köp gärna någon av våra titlar för årskurs 4 – 6!
Verktygslåda: appar och hjärnsmarta tjänster
Minns du när det fanns kvalitetsgranskade länklistor och portaler med lärresurser som Länkskafferiet, Annas länkburkar, Unga Fakta och liknande?
Vi på NA tror att det fortfarande finns ett behov av uppdaterade tips på skolresurser, resurser som lärare och elever kan använda direkt istället för att lägga tid på att leta och granska.
Vårt elevstöd har därför ämnesindelade tips på säkra informationskällor, uppslagsverk, massmedier utan betalväggar, myndigheter och andra sajter med pedagogiskt relevant innehåll. Vi tipsar även om bra appar och digitala verktyg som ni kan använda i undervisningen.