
Mediabank – elevstöd
Hjärnsmart lärande – tips för bättre studieteknik
Alla kan lära sig hur man lär sig. Alla kan inte bli bäst på allt, men alla kan bli bättre. Du har säkert redan hört det och förhoppningsvis känner du igen en del av de andra tipsen nedan. Använd de som funkar för dig!
Alla har olika lärstilar och studiemetoder. Därför är tipsen nedan korta. Se dem som smakprov och förslag. Men kom samtidigt ihåg att alla tips bygger på forskning och beprövad erfarenhet – om du är villig att testa dem så kommer dina resultat med säkerhet att förbättras!
Läs gärna mer i några av NA:s förlags titlar, som serien “Hjärnsmart lärande”, “Drömmen om det digitala” eller “Från papp till app”.
Ett övergripande tips är också UR:s fantastiska sajt “Orka plugga” med mängder av pluggtips från både lärare och elever.
1. Grunden: sömn, hälsa, arbetsmiljö
Sömn, vätska, kost och träning – det är grunden för framgång enligt fotbollstränaren Andreas Alm, som lyckades lyfta Häcken till toppen av allsvenskan.
– Att dricka en viss mängd vatten under en dag och att sova tillräckligt, det är rätt grundläggande, säger Alm i en intervju med DN. Det är bättre att börja i den änden än att prata om tillskott och sådana saker.
Alltså: Börja med kroppens och dina egna grundläggande behov. Det är ett nästan självklart råd, men eftersom det faktiskt är viktigast av alla studietips vill vi ändå upprepa det:
- Sov ordentligt – minst åtta timmar varje natt, gärna mer.
- Drick vatten under studiepassen – vätskebrist gör dig snabbt trött.
- Ät hälsosamt och håll kroppen i trim – hjärnan är ju en del av kroppen!
- Se till att du har en bra arbetsmiljö: en skön sittplats, ett bra bord (gärna höj- och sänkbart) och bra belysning. Försök att hitta en plats för studierna som du verkligen förknippar med koncentrerat lärande: det kan vara ett kontor hemma, biblioteket, eller liknande. Inte sängen – där ska du göra annat!
2. Lär dig om ditt eget lärande!
Forskning visar att framgångsrika studier till stor del handlar om förmågan att reflektera över sitt eget lärande. Du behöver få koll på: vad är syftet med studierna, vilka metoder funkar för dig, och inte minst: hur kan du byta strategi när studierna inte funkar som tänkt?
Det finns förstås tusen saker att säga om hur du i praktiken ska göra för att hitta fram till ”rätt” studieteknik. Det ryms inte här, så vi skickar med det viktigaste:
- Motivation: en del kallar det ”grit”, andra ”inställning”, ”jävlaranamma” eller ”mindset”. Det handlar helt enkelt om att få det gjort! För att lyckas behöver du sätta upp mål och framförallt: tro på dina egna förmågor!
Läs mer: ”Hitta rätt mindset” (UR, öppnas i ny flik) - Hitta din lärstil: Vissa vill anteckna, andra gillar bilder, en tredje vill röra på sig för att förstärka lärandet. Testa olika typer av lärstilar, minnestekniker och lässtrategier. Vissa hittar du på NA:s sidor för Elevstöd, annat kan du söka upp på egen hand.
- Fokusera! Vi lever i en värld med oändligt mycket information och upplevelser. Men våra hjärnor är inte anpassade för en sådan tillvaro. Hjärnans kapacitet att ta emot och bearbeta intryck har inte ändrats i samma takt som tekniken. Multitasking – att göra många saker samtidigt – funkar inte! Lägg bort mobilen, stäng ner alla flikar i webbläsaren: koncentrera dig på en sak i taget!
- Varför slösa bort tiden? Även om du tycker att vissa saker känns tunga och tråkiga så måste de ju ändå göras. Varför då inte försöka göra det så effektivt och så bra som möjligt? Varför dra ut på lidandet genom att skjuta upp studierna eller göra tusen andra saker när du väl börjar plugga? Plåga inte dig själv – få det gjort!
- Förstå, justera, automatisera: Du gör en massa saker som du kanske inte ens tänker på. Som att borsta tänderna. Det är en vana, så det känns inte särskilt jobbigt att genomföra. Du kan jobba med studietekniken på ett liknande sätt:
- Testa och förstå vilka metoder som funkar bra för dig.
- Justera och ändra de vanor och metoder som inte ger bra resultat.
- Gör det som funkar upprepade gånger – till slut går det automatiskt, som med tandborstningen!
3. Fyra vinnartips
Utöver de ovanstående grundläggande tipsen – ta hand om dig själv och jobba aktivt med studietekniken – skickar vi med ytterligare fyra saker som med säkerhet funkar för alla:
- Ät elefanten i bitar: dela upp studierna i mindre pass. Sätt delmål – gapa inte över för mycket! Ibland kan du behöva sätta små mål (jag ska lära mig fem nya begrepp, skriva ett halvt A4, eller läsa tio sidor i boken). Andra gånger kan du sätta högre mål.
- Variera lärandet: gör inte exakt samma sak hela tiden. Varva pluggandet av glosor eller nyckelbegrepp med att se ett filmklipp; sitt inte stilla framför boken eller skärmen i flera timmar, utan ta en promenad och repetera det du läst medan du går (gå med en kompis – berätta vad ni har lärt er för varandra!)
- Visualisera: Använd mindmaps, informationsgrafik, foton och andra visualiseringar för att förstärka inlärningen.
- Testa, repetera, följ upp! Använd quiz, instuderingsfrågor och andra repeterande tester för att minnas bättre. Det kan dessutom vara kul att tävla lite – även om det bara är med dig själv. Och det är helt okej att konstruera quiz, spel och lekar som är roliga. 🙂 Huvudsaken är ju att ni lär er.