För de yngre barnen kan Körsbärsprinsen få vara en spännande saga om en häxa och en pojke i en skog, medan den för de äldre barnen kan öppna upp för stora frågor om genus och stereotyper.

Sofia Dorotea Svensson, född 1995 i Värnamo. Dubbelfaldigt Nominerad till Lilla Augustpriset år 2015 för novellerna Självmordsbrevet och Två fel gör ett rätt. Nu debuterar hon som barnboksförfattare med boken Körsbärsprinsen utgiven av NA Förlag i deras barnbokssatsning ”Välkommen in till honungsregn och världar utan slut. Barnböcker som sprider kunskap och mod i knäna.”

Körsbärsprinsen är en äventyrlig och fantasifull berättelse om naturens krafter och om mod att vara sig själv. Precis som NA Förlags övriga barnböcker väcker Körsbärsprinsen stora frågor om livet och är skriven med förhoppningen att öppna upp för samtal om frågor som barn ofta tänker på, men som är svåra att fråga om.

Fortsätt leka så kommer fantasin!

Sofia Dorotea berättar att hon ofta läser barnböcker själv och har även arbetat som sagoberättare hemma i Värnamo. Hon inspireras av upplevelser och iakttagelser i vardagen och använder sig av enkla metaforer som barn förstår. I landet bakom ögonlocken där Körsbärsprinsen utspelar sig finns det molnfår och tvillingträd. Det behöver inte vara så krångligt tycker Sofia Dorotea som alltid har målat upp lekfulla fantasivärldar och framhäver att vi måste fortsätta leka även som vuxna för att hålla fantasin levande. Idén till Körsbärsprinsen kommer från hennes egen barndom där hon själv letade efter sitt tvillingträd i de småländska skogarna.

Jag tror att barn ska uppleva läskiga saker i litteratur, det ska få vara fult och fint och läskigt och roligt, precis som med Astrid Lindgren.
Sofia Dorotea Svensson

Författare Körsbärsprinsen

Körsbärsprinsen är en vacker och tänkvärd berättelse med spännande och bitvis lite läskiga inslag.

Jag tror att barn ska uppleva läskiga saker i litteratur, det ska få vara fult och fint och läskigt och roligt, precis som med Astrid Lindgren” säger Sofia Dorotea och menar att hon upplever att det fula och obehagliga många gånger undanhålls för barn.

All bra litteratur väcker stora frågor

Körsbärsprinsen, som egentligen heter Casper, är en liten pojken som vill bli stor och stark som sin pappa Kungen. Casper har mjuka värden, som ofta är mer feminint betonade. En stereotyp som Sofia Dorotea anser att vi behöver bli bättre på att våga prata om.

”All bra litteratur väcker stora frågor”, säger Sofia Dorotea och hoppas att sensmoralen i boken kan påverka till ett mer jämställt samhälle. För de yngre barnen kan Körsbärsprinsen få vara en spännande saga om en häxa och en pojke i en skog, medan den för de äldre barnen kan öppna upp för stora frågor om genus och stereotyper.

All search results