”Det ska vara en självklarhet att teknik är för alla. Men av någon anledning verkar det inte vara så.”

Nästan alla barn är nyfikna på teknik. Men när vi växer upp så händer något och teknikintresset minskar, speciellt för tjejer. Maria Norberg brinner för teknik och vill inspirera fler till att bli, och fortsätta vara, teknikintresserade. Nu debuterar hon som författare med Framtidsfabriken Balkongfallet, barnboken som ska inspirera den kommande generationens teknikintresse!

Det är viktigt att vi reflekterar över hur vi pratar och beter oss inför barn, för vad vi gör och säger påverkar och formar dem.

Maria Norberg

Författare Framtidsfabriken Balkongfallet

Tekniktjejen som var med och byggde upp Teknikkvinnor

Författaren Maria Norberg har varit intresserad av teknik ända sedan hennes farmor lärde henne multiplikationstabellen vid 6 års ålder och sedan hon som liten fick vara med och meka med maskiner med mormor och morfar på landet. Hon har alltid varit nyfiken och velat testa allt, även det som andra sa var “killgrejer”.

I september 2017 skapades facebookgruppen Teknikkvinnor. På fem dagar hade gruppen fått 5000 medlemmar och idag, två och ett halvt år senare, har gruppen nästan 29000 medlemmar. Teknikkvinnor har växt med lokala nätverk, ambassadörer runt om i landet, studiegrupper och chefsnätverk som verkligen påverkar jämställdheten i branschen. Intresset och behovet av att lyfta ämnet var och är enormt!

I gruppen diskuteras högt som lågt om karriärer, teknik, erfarenheter och drömmar. Nätverket var även med i hela processen av Framtidsfabriken Balkongfallet och gav input till hur vi kan vi nå ut till den yngre generationen.

Teknik är för alla!

“Det är viktigt att vi reflekterar över hur vi pratar och beter oss inför barn, för vad vi gör och säger påverkar och formar dem” säger Maria Norberg och syftar på både individen och samhället i stort.

Vem byter glödlampor och fixar med tv:n hemma? Vilka färger är det på barnens leksaker? Vilka intressen uppmuntrar vi, och hos vem?

Det ska vara en självklarhet att teknik är för alla. Men av någon anledning verkar det inte vara så. Kanske kan Framtidsfabrikens huvudperson Karin, med sin problemlösarhjärna, bli en förebild för både pojkar och flickor att växa upp med. Kanske kan Karin och Framtidsfabriken visa att teknik faktiskt är för alla.

En skola där allt är möjligt

Framtidsfabriken Balkongfallet väcker verkligen lusten att vilja uppfinna, skapa, experimentera och lösa problem. Det är en spännande barnbok som låter dig följa med på äventyr i drömteknikskolan Framtidsfabriken. Kanske kan den även inspirera lärare till mer kreativt i skolan, få fler föräldrar att köpa experiment-leksakslådor även till sina döttrar och få fler att känna sig hemma på ingenjörsutbildningen – för med teknik är allt möjligt!

All search results