“Vi måste börja längta efter saker som har ett större värde, håller längre och är mer magiska.”

Brita Staal har arbetat med klimat- och miljöfrågor i hela sin karriär. Hon har startat klimatorganisationer, skapat klimatstrategier för stora företag och föreläser för barn och unga. Brita brinner för att få alla att på något sätt engagera sig i klimatfrågan och menar att när det kommer till klimatet spelar det ingen roll om du är vuxen eller barn, utan alla kan göra något! Nu är den snötokiga norskan aktuell med barnboken Det pyttelilla spöket och den stora längtan, där hon ger en förenklad men hoppfull bild av det komplexa temat.

Barn hör diskussioner om klimatet hela tiden, precis som alla andra. Vuxna pratar om klimatförändringar, nyheterna visar upp naturkatastrofer och politiker debatterar om klimatkrisen som vi alla är en del av. Diskussionerna gör att många barn är oroliga för klimatet, men utan att riktigt ha koll på vad det är vi oroar oss för. Därför har vi vuxna ett ansvar att prata om klimatfrågan med barnen och visa vad vi faktiskt kan göra för att skapa förändring. Genom att lyfta ämnet ur en positiv vinkel kan vi omvandla oron till engagemang och inspirera barn till att engagera sig i klimatfrågan på sitt sätt, och därmed bidra till att skapa förändring i världen. 

Många barn är oroliga för klimatet, men utan att riktigt ha koll på vad det är vi oroar oss för. Därför har vi vuxna ett ansvar att prata om klimatfrågan med barnen och visa vad vi faktiskt kan göra för att skapa förändring.
Brita Staal

Författare Det pyttelilla spöket och den stora längtan

Vi kan lösa det här om alla hjälps åt

Ute på tur i den norska naturen berättar Brita Staal ofta historier för sina brorsbarn och berättelsen om det pyttelilla spöket blev snabbt en favorit. Hon har alltid berättat sagor för barn i hennes närhet, men har saknat böcker om miljö och klimat. Därför ville hon ge ut berättelsen om Det pyttelilla spöket och den stora längtan, en inspirerande och hoppfull barnbok som förklarar klimatfrågan på ett vardagsnära och lättförståeligt sätt och engagerar till att själv vilja skapa förändring.

Boken handlar om det pyttelilla spöket som i sin oändliga längtan efter snö flyger runt till sovande människor runt om i världen och viskar tips på hur de kan ställa om till en klimatvänlig framtid. Boken öppnar upp för samtal med barnen och gör den komplexa klimatfrågan mer lättförståelig och relaterbar.

Det är alltid bättre att ha en öppen och ärlig dialog än att tysta ner saker, menar Brita Staal. Barn snappar upp det som sker runt omkring dem och att undanhålla saker eller att sticka huvudet i sanden skapar bara oro. Men det räcker inte med att bara prata om problemen. Vi vuxna måste också visa att vi tar vårt ansvar och att vi kan skapa förändring. Genom att förklara för barnen hur saker i deras vardag har effekt på klimatet kan vi inspirera dem till att själva vilja bidra. Kanske kan barnet bli släcka-lampan-polis där hemma, plantera träd på tomten eller kanske till och med skriva ett brev till sin lokala kommun. Brita menar att det viktigaste är att skapa engagemang och förmedla till barnen att vi kan lösa det här om alla hjälps åt.

Den stora längtan

Vid föreläsningar på skolor har Brita haft diskussioner med barn om vad de längtar efter och hon glädjer sig över att svaren oftast inte är materiella. Precis som spöket så längtar de flesta barn efter helt andra saker, som tid med farmor eller farfar, att leka i skogen, eller ett husdjur. Det barnen längtade efter var alltså varken av materiella värden eller saker som har speciellt stor inverkan på klimatet och Brita menar att det här är något vi vuxna måste ta efter. Vi måste börja längta efter saker som har ett större värde, håller längre och är mer magiska.

All search results